Particulieren
Indien u besloten heeft om zelf te gaan bouwen, kunt u de volgende acties ondernemen:
1) Bent u nog volledig blanco, dan kan atríom u adviseren bij het maken van een wensenpakket en het kiezen van een ontwerp.
2) Heeft u al uw wensen reeds inzichtelijk en weet u ook al hoe de woning er uit moet zien, dan wordt dit eisenpakket omgezet naar een ontwerp.
3) Indien u door een architect al een schetsontwerp heeft laten maken, dan dient deze als basis voor het maken van uw virtuele woning.
Tijdens de ontwerpfase zal de bouwmethode besproken worden en het installatieplan afgestemd worden op uw wensen. Dit gaat een steeds belangrijkere rol spelen door de aanhoudend scherper wordende energie-eisen. De EPC, een energielabel, is vanaf 2011 namelijk vastgesteld op 0,6!
De belangrijkste keuzes zijn gemaakt, het ontwerp is gecheckt aan het Bouwbesluit, u heeft virtueel door uw woning kunnen lopen en de gemaakte 3D impressies en simulaties hebben u overtuigd van het ontwerp. Nadat atríom ervoor gezorgd heeft dat alle vergunningen zijn verleend, kunt u gaan bouwen!
Er zijn veel bouwbedrijven waaruit u een keus kunt maken om mee in zee te gaan. Prijs is een belangrijk argument, maar denk daarbij ook aan de gebruiks– en onderhoudskosten gedurende bewoning. Ook de kwaliteit van de gebruikte bouwproducten en het proces van de daadwerkelijke uitvoering moet u zeker meenemen in uw overweging.
In grote lijnen zijn er twee gebruikelijke bouwmethodes voor het individuele project: (grotendeels) traditioneel en (grotendeels) prefab. Elk heeft zo zijn voor– en nadelen, waarbij de trend steeds vaker opschuift naar prefab. Enerzijds is dit een kwaliteits– en tijdsaspect, maar anderzijds neemt het tekort aan vakmensen op de bouwplaats verder toe.
Het grootste verschil tussen beide methodes is eigenlijk wel de totale bouwtijd. Prefab bouwen scheelt u vaak vele maanden ten opzichte van de traditionele methode, wat u meteen merkt in de portemonnee. Daarentegen valt er bij de traditionele methode meer bij te sturen gedurende de bouw.
Dit bijsturen is met de werkmethode van atríom feitelijk niet nodig, aangezien de bouw reeds in de computer heeft plaatsgevonden en elke onduidelijkheid is weggenomen.
Professionals
De huidige werkwijze in de bouw is behoorlijk achtergebleven. We regelen de zaken rondom een bouwproject in grote lijnen hetzelfde als decennia terug. Digitalisering heeft wel zijn intrede gedaan maar is vooral terug te vinden in het gebruik van tekstverwerking, spreadsheets, mail en administratieve software. Verder schuiven we elkaar nog steeds tekeningen, berekeningen en andere documenten toe per post of per mail, zonder dit centraal te beheren of te checken. Iedere partij heeft zijn eigen werkwijze in het beheer van documenten, wat de kans op fouten enorm vergroot. Dit kan anders!
De procesmatige verandering is wellicht de belangrijkste: virtueel bouwen en het werken met BIM is vooral samenwerken in plaats van samen werken. Daar ligt ook de grote kracht van virtueel bouwen; niet bij elk project vanaf nul beginnen, maar met een vaste selectie partners samenwerken aan een betere procesgang en een beter eindproduct. Met atríom als partner bent u verzekerd van jarenlange praktijkervaring omtrent virtueel bouwen en het werken met Bouw Informatie Modellen in bouwprojecten.
Maakt atríom het BIM dan worden alle van toepassing zijnde documenten hieruit gegenereerd: ontwerptekeningen, verkooptekeningen, 3D impressies, animatiefilms, werktekeningen en vergunninggegevens. Maar ook zonnestudies van zowel interieur als exterieur zijn eenvoudig te genereren! Zelfs componententekeningen en de hoeveelheden voor calculatie en bestellingen haal je hieruit om de informatie zo consistent en compleet mogelijk weer te geven. Het koppelen van het BIM aan zowel een plannings– als een calculatieprogramma maakt virtueel bouwen ultiem!
Virtueel bouwen
Het innovatieve van Virtueel Bouwen is het Bouw Informatie Model (BIM): een virtueel 3-Dimensionaal computermodel als digitale weergave van het daadwerkelijk te realiseren bouwwerk. Het model wordt opgebouwd uit virtuele bouwdelen, waarbij componenten veelal een relatie met elkaar hebben. Bijvoorbeeld: het kozijn herkent een wand en maakt een gat in de wand en dit gat past zich aan indien het kozijn aangepast wordt. Ook als de wand wordt verplaatst, verplaatst het kozijn mee. Daarbij kan er allerlei informatie aan de objecten worden gehangen, zowel teksten als getallen. Teksten zijn belangrijk voor bijvoorbeeld bestellingen of voor het omschrijven een object. De getallen zijn veelal parametrisch, wat inhoudt dat de uiteindelijke vorm van het object bepaald wordt door de ingevulde waarden. Zodoende kan een bepaald type wand meerdere verschijningsvormen hebben en hoeft er niet voor elke nieuwe wand een ander type aangemaakt te worden, dit houdt het modelleren beheersbaar.
Het model kan visueel op verschillende manieren worden weergegeven, waardoor er enorm veel informatie in opgeslagen kan worden. Het is op deze manier mogelijk dat verschillende disciplines zoals architect, installateur, constructeur en bouwer gezamenlijk in dit ene model werken en er hun informatie uit halen. Ook is het reeds mogelijk om simulaties uit te voeren zoals lichtplannen, zoninschijning, energieverbruik, et cetera.
Het koppelen en communiceren van software onderling maakt de weg vrij om gegevens uit het model te gebruiken in programma's die bijvoorbeeld simuleren, calculeren of plannen. Het is een utopie te denken dat er één programma zal komen dat aan al deze wensen kan voldoen. Wel komen er steeds meer mogelijkheden door de populariteit van virtueel bouwen met BIM.
Een mogelijkheid die nog in de kinderschoenen staat, vooral ook omdat virtueel bouwen vrij nieuw is, is om het model te gebruiken gedurende de levenscyclus van het gebouw. Onderhoudswerkzaamheden kunnen makkelijker uitgevoerd worden, doordat alle informatie opgeslagen is, zowel in getallen als in teksten.
Ketenintegratie
BIM engineer
BIM manager
BIM implementatie
Het implementeren van virtueel bouwen binnen uw bedrijf is een onderneming waarbij u niet over één nacht ijs moet gaan. Er komen enorm belangrijke beslismomenten gedurende dit traject en het is belangrijk dat dit van te voren goed ingeschat wordt. Met alleen het aanschaffen van een gelikt softwareprogramma bent u er namelijk nog lang niet. Sterker nog, wellicht schaft u een pakket aan dat niet bij uw wensen past, weg geld! Heeft u er bijvoorbeeld al over nagedacht hoe deze veranderingen binnen uw bedrijf zouden kunnen uitpakken. Wie van uw personeel zou hierin kunnen meegroeien en eventueel anderen wegwijs maken. Willen/kunnen ze zich wel aanpassen? Dat is alleen nog maar intern, maar hoe gaat u om met externe partijen waarmee u samen BIM't?
Faalkostenreductie
Deze ontstaan door ontwerpfouten of het verkeerd uitvoeren van taken op de bouwplaats. Achteraf lijkt het altijd makkelijk om te zeggen dat men dat in de voorbereiding toch had moeten zien of dat de informatie beter aangereikt had moeten worden.
3D engineering
Clashcontrole
info@atriom.nl